9 listopada w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Zalesiu Śląskim w ramach profilaktyki zdrowotnej miał miejsce dzień poświęcony zdrowej żywności oraz właściwemu odżywianiu się. Uczniowie klas IV - VI spotkali się z panią dietetyk Kariną Knet. Uczniowie klas I - III mieli zajęcia ze szkolną pielęgniarką – Panią Stefanią Jarocką.
Tematem spotkania było przybliżenie uczniom zasad zdrowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na odpowiednie komponowanie posiłków oraz ich odpowiednią ilość w ciągu dnia. Pani dietetyk podkreśliła kilkakrotnie jak ważne jest zjadanie odpowiedniej ilości zróżnicowanych posiłków - począwszy od pełnowartościowego śniadania. Wytłumaczyła także, na co należy zwracać uwagę kupując różne produkty w sklepie.
Uczniowie zapoznali się z piramidą żywieniową, którą dzieci same układały z puzzli, a także z przykładowym zdrowym menu, poznali zasady zdrowego odżywiania się. Był także czas na pytania skierowane do naszych gości.
II część spotkania sprawiła dzieciom jeszcze większą frajdę. To był czas na wykorzystanie teorii w praktyce. Uczniowie, z pomocą nauczycieli oraz zaproszonych gości przystąpili do samodzielnego działania. Dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miasta i Gminy Leśnica została stworzona dla dzieci specjalna spiżarnia, z produktami, które były niezbędne do sporządzenia zdrowych posiłków. Według otrzymanych przepisów najpierw z naszej „spiżarni” uczniowie wybierali, a następnie własnoręcznie tworzyli swoje dania: sałatkę z selera, z kaszki kuskus, egzotyczne koreczki, sałatkę owocową i kolorowe kanapki z różnych gatunków chleba. Zgodnie z poznanymi zasadami zdrowego żywienia - zgromadzone produkty znajdowały się w dolnej części piramidy żywieniowej - czyli stanowiły grupę tych, które należy spożywać codziennie. Dodatkowo dzieci miały również okazję do przygotowania suszonych owoców, które zostaną w najbliższym czasie wykorzystane w Dniu Zdrowej Przekąski. Dzień ten jest ostatnim spotkaniem w ramach szkolnej akcji propagowania zdrowego odżywiania.
Wszyscy wywiązali się ze swoich zadań doskonale - uczniowie chwalili sałatkę z selera - okazała się zdecydowanie najlepsza. Dziękujemy paniom Knet i Jarockiej za przygotowanie interesującej prelekcji oraz pomoc w wykonywaniu sałatek i kanapek.